![]() |
|
Siret Okuma ve Burun Mevzusu - Yazdırılabilir Versiyon +- Efsane Board (https://efsaneboard.net) +-- Forum: TASAVVUFİ VAAZLAR DİNİ SOHBETLER (https://efsaneboard.net/forumdisplay.php?fid=9) +--- Forum: KAROGLAN RAŞiT HOCA (https://efsaneboard.net/forumdisplay.php?fid=220) +---- Forum: Başağaçlı Raşit Hocanın Risaleleri (https://efsaneboard.net/forumdisplay.php?fid=224) +---- Konu: Siret Okuma ve Burun Mevzusu (/showthread.php?tid=28067) |
Siret Okuma ve Burun Mevzusu - Lion - 08-08-2026 SİRET OKUMA VE BURUN MEVZUSU RİSALESİ (Genişletilmiş ve Düzenlenmiş Versiyon) Konu: Siret Okuma, Burun Sembolizmi, İnsanı Tanıma, Doğru Zaman ve Karar Verme, Zıtlıkların Dengesi Müellif: Karoglan (Başağaçlı Raşit Tunca) Derleyen ve Genişleten: [Sizin Adınız] BİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ - SİRET OKUYUCU AHMAKLARA CEVAP Selamun Aleyküm, Bu risale, siret okuyuculuğu ile uğraşıp insanların fiziksel özelliklerinden karakter çıkarmaya çalışan ahmaklara cevap olarak kaleme alınmıştır. Burnum hakkında ileri geri konuşan bu zavallılara, burnumun yandan profilini hediye ediyorum ki, iyi baksınlar ve bir daha öyle konuşmasınlar. "Avel mi sandın beni? Hayata aval aval bakan diye tarif ettin." Karoglan'ın sayfalarında, bloglarında ve forumlarında yandan profil resimleri mevcuttur. Oradan bakıp görebilirler. Bu risale, o resimlere atfen yazılmıştır. İKİNCİ BÖLÜM: BURUN FELSEFESİ - DOĞADAKİ ÇEŞİTLİLİK Karoglan, burnunun "sazan burnu" olmadığını, her olaya dalmak gibi bir huyu olmadığını anlatır: "Benim doğduğum Başağaç'ta deniz yoktu be adam, çay vardı. Deniz, derya yahut Fırat gibi derin nehir falan değil, çay, çay!" Burun Çeşitleri: "Allah burunları koymuş: camız burnu, boğa burnu, simit köpek burnu, fil burnu, hamsi burnu, sivrisinek burnu, gergedan burnu, kokarca burnu..." Bu Ne Anlama Gelir?
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: BEN KULUN ZANNI GİBİYİM - ÖZGÜR İRADE Karoglan, Allah'ın bir hadisindeki (kudsi hadis) derin anlamı hatırlatır: "Ben, kulumun zannı gibiyim." Bu Ne Anlama Gelir?
"Allah, insana özgür irade vermiş, özgür denemez ama cüzi irade vermiş. Yolunu kendisi seçsin diye yol vermiş. Yol var cennete gider, yol var çukura, cehennem çukuruna gider."
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: AYDINLATANLAR VE YOL KESENLER Karoglan, insanları üç gruba ayırır: "Normal insanlar (avam), ya önünü, ya evini, ya sokağını aydınlatır. Peygamberlerin izini takip edenler ise, peygamberin yolunu aydınlatırlar ki, arkadan gelenler çukura düşmesin." Peygamber ve Veliler: "Peygamber ve gerçek veliler, Allah dostları, bir yol çizdilerse, güneşler ve aylar gibi o yoldan geçecek herkesi aydınlatırlar." Yol Kesiciler: "Kimse kimsenin fikrine gem vurma hakkına sahip değildir. Sen kim oluyorsun ki, yoluma pusu kurup da o yoldan gideceklerin yolunu kesiyorsun? Defol git ve kendi çöplüğünde öt." Ders: İnsanları yargılayanlar, onların yolunu kesenler, aslında kendi cehaletlerini ortaya koyarlar. Herkesin kendi yolunu bulma hakkı vardır. BEŞİNCİ BÖLÜM: TARTI BENZETMESİ - HERKES KENDİ AĞIRLIĞINCA Karoglan, insanların birbirini nasıl farklı ölçeklerle tarttığını anlatır: "Beni kömürcüye sorarsan, elinde kantar vardır. Beni kefeye koyunca, ya abartır da abartır tonlar eder der, ya da beni bilmeyen kömürcü, kantara koyulacak altın mı olur? Bir kantar altınım olmayınca yok sayar ve bu bir okka bile etmez der."
Ders: Her insan, kendi değerini kendi ölçeğiyle ölçer. Kimse, başkasını tam olarak tartamaz, bilemez. Önemli olan, insanın kendi değerini bilmesi ve kendi yolunda yürümesidir. ALTINCI BÖLÜM: DOĞRU ZAMANDA DOĞRU SEÇENEK - HAYATIN DENGE ARAYIŞI Karoglan, hayatın temel formülünü verir: "Doğru zamanda, doğru seçeneği yakalamaktır hayat." Zıtlıkların Dengesi:
"Kuran'daki peygambere atfen yumuşak huylu olmak. Fakat yumuşak çivi ile bina yapılmaz be azizim. Tahtayı bile delmez yumuşak çivi."
Ders: Hayatta başarı, doğru zamanda doğru kararı verebilmektir. Bazen sert olmak, bazen yumuşak olmak, bazen itiraz etmek, bazen kabullenmek gerekir. Önemli olan, zamanı ve seçeneği doğru okumaktır. YEDİNCİ BÖLÜM: GÖRÜNENE ALDANMA - SİRET OKUMAKLA ADAM TANINMAZ Risalenin sonunda Karoglan, asıl mesajı verir: "Siret okumakla adam tanınmaz. Giyilen çalaya çaputa, görülen göze kaşa aldanma. Sofi, sofiye Allah elması, kazmayınca ulaşılmayan diye derinlere saklamış, üstünü de içini göstermeyen kara kara kömürler ile örtmüş. Unutma!" Bu Ne Anlama Gelir?
SEKİZİNCİ BÖLÜM: SONUÇ - İNSANI TANIMA SANATI Bu Risale Bize Ne Anlatıyor?
Başkalarının senin hakkında ne söylediğine, ne düşündüğüne aldırma. Seni en iyi yaratan Allah, senin gerçek değerini bilir. Asıl olan, senin kendi nefsini bilmen, kendi yolunu bulman ve o yolda doğru kararlarla ilerlemen. Görünene aldanma, içindeki cevheri keşfet ve onu ortaya çıkarmak için çaba harca. Selametle kalın. Bir Karoglan Risalesi (4 Kasım 2018 tarihli orijinal metinden uyarlanmış, düzenlenmiş ve genişletilmiştir.) Kar©glan | Başağaçlı Raşit Tunca | Schrems, 4 Kasım 2018, 22:50 |