• Portal Hakkalyakin BoardSON YENi KONULAR
  • Forum Hakkalyakin Board FORUMA GiR
  • Search FORUMDA ARA
  • HelpSUPPORT>
    • Calendar Calendar
    • Members JAMPS Members
    • Forum Team Forum Team
    • Forum Statistics Forum Statistics
  • LinklerLiNK>
    • PIXIZ
    • EZGIF
    • PEXEL
    • PIXABAY
    • BLOGIF
    • FREEPIC
    • OIEDiTOR
    • FOTOBEAR
    • COOLTEXT
Efsane Board
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Unuttum?

Efsane Board > BAŞLANGIÇ BÖLÜMÜ > ETKiNLiKLERiMiZ > Salavat Okuyoruz > Salavatı Meşişiyye >

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Görünümü
Salavatı Meşişiyye
Lion
CO-ADMiN
**
CO-Admin
Yorumları: 9,031
Konuları: 7,843
Rep Puanı: 0
Futbol Takımı: Galatasaray
Oku-1  Dün, 07:13 PM
Salavatı Meşişiyye

ARAPÇASI

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مَنْ مِنْهُ انْشَقَّتِ الْأَسْرَارُ ❁ وَانْفَلَقَتِ الْأَنْوَارُ ❁ وَفِيهِ ارْتَقَتِ الْحَقَائِقُ ❁ وَتَنَزَّلَتْ عُلُومُ آدَمَ فَأَعْجَزَ الْخَلَائِقِ ❁ وَلَهُ تَضَاءَلَتِ الْفُهُومُ فَلَمْ يُدْرِكْهُ مِنَّا سَابِقٌ وَلَا لَاحِقٌ ❁ فَرِيَاضُ الْمَلَكُوتِ بِزَهْرِ جَمَالِهِ مُونِقَةٌ ❁ وَحِيَاضُ الْجَبَرُوتِ بِفَيْضِ أَنْوَارِهِ مُتَدَفِّقَةٌ ❁ وَلَا شَيْءَ إِلَّا وَهُوَ بِهِ مَنُوطٌ❁ إِذْ لَوْلَا الْوَاسِطَةُ لَذَهَبَ كَمَا قِيلَ الْمَوْسُوطُ ❁ صَلَاةً تَلِيقُ بِكَ مِنْكَ إِلَيْهِ كَمَا هُوَ أَهْلُهُ ❁
اللَّهُمَّ إِنَّهُ سِرُّكَ الْجَامِعُ الدَّالُّ عَلَيْكَ ❁ وَحِجَابُكَ الْأَعْظَمُ الْقَائِمُ لَكَ بَيْنَ يَدَيْكَ ❁
اللَّهُمَّ أَلْحِقْنِي بِنَسَبِهِ ❁ وَحَقِّقْنِي بِحَسَبِهِ ❁ وَعَرِّفْنِي إِيَّاهُ مَعْرِفَةً أَسْلَمُ بِهَا مِنْ مَوَارِدِ الْجَهْلِ ❁ وَأَكْرَعُ بِهَا مِنْ مَوَارِدِ الْفَضْلِ ❁ وَاحْمِلْنِي عَلى سَبِيلِهِ إِلَى حَضْرَتِكَ ❁ حَمْلًا مَحْفُوفًا بِنُصْرَتِكَ ❁ وَاقْذِفْ بِي عَلَى الْبَاطِلِ فَأَدْمَغَهُ ❁ وَزُجَّ بِي فِي بِحَارِ الْأَحَدِيَّةِ ❁ وَانْشُلْنِي مِنْ أَوْحَالِ التَّوْحِيدِ ❁ وَأَغْرِقْنِي فِي عَيْنِ بَحْرِ الْوَحْدَةِ ❁ حَتَّى لَا أَرَى وَلَا أَسْمَعَ وَلَا أَجِدَ وَلَا أُحِسَّ إِلَّا بِهَا ❁ وَاجْعَلِ الْحِجَابَ الْأَعْظَمَ حَيَاةَ رُوحِي ❁ وَرُوحَهُ سِرَّ حَقِيقَتِي ❁ وَحَقِيقَتَهُ جَامِعَ عَوَالِمِي بِتَحْقِيقِ الْحَقِّ الْأَوَّلِ ❁ يَا أَوَّلُ يَا آخِرُ يَا ظَاهِرُ يَا بَاطِنُ ❁ اِسْمَعْ نِدَائِي بِمَا سَمِعْتَ بِهِ نِدَاءَ عَبْدِكَ زَكَرِيَّا ❁ وَانْصُرْنِي بِكَ لَكَ ❁ وَأَيِّدْنِي بِكَ لَكَ ❁ وَاجْمَعْ بَيْنِي وَبَيْنَكَ ❁ وَحُلْ بَيْنِي وَبَيْنَ غَيْرِكَ ❁

﴿إِنَّ ٱلَّذِى فَرَضَ عَلَيْكَ ٱلْقُرْءَانَ لَرَآدُّكَ إِلَىٰ مَعَادٍ ❁﴾
﴿رَبَّنَآ ءَاتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا ❁﴾

﴿إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓئِكَتَهُۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّ يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيْهِ وَسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا ❁﴾

OKUNUŞU

Allahümme salli alâ men minhü’n-şakkati’l-esrârü, venfelekati’l-envârü, ve fîhi’rtekati’l-hakâiku, ve tenezzelat ulûmu Âdeme fea‘ceze’l-halâiki, ve lehû tedââleti’l-fühûmü felem yüdrikhü minnâ sâbikun ve lâ lâhikun, fe-riyâdu’l-melekûti bi-zehri cemâlihî mûnikatün, ve hıyâdu’l-ceberûti bi-feydi envârihî mütedeffikatün, ve lâ şey’e illâ ve hüve bihî menûtun, iz levle’l-vâsıtatü le-zehebe kemâ kıle’l-mevsûtu. Salâten telîku bike minke ileyhi kemâ hüve ehlühû. Allahümme innehû sirrüke’l-câmiu’d-dâllü aleyke, ve hicâbüke’l-a‘zamü’l-kâimü leke beyne yedeyke. Allahümme elhıknî bi-nesebihî, ve hakkıknî bi-hasebihî, ve arrifnî iyyâhü ma‘rifeten eslemü bihâ min mevâridi’l-cehli, ve ekrau bihâ min mevâridi’l-fadli, vahmilnî alâ sebîlihî ilâ hadratike, hamlen mahfûfen bi-nusratike, vakzif bî ale’l-bâtıli fe-edmağahû, ve zücc bî fî bihâri’l-ehadiyyeti, venşülnî min evhâli’t-tevhîdi, ve ağriknî fî ayni bahri’l-vahdeti, hattâ lâ erâ ve lâ esmea ve lâ ecide ve lâ ühisse illâ bihâ, vec‘ali’l-hicâbe’l-a‘zame hayâte rûhî, ve rûhahû sirra hakîkatî, ve hakîkatehû câmia avâlimî bi-tahkîki’l-Hakki’l-Evvel. Yâ Evvel, yâ Âhir, yâ Zâhir, yâ Bâtın, isma‘ nidâî bimâ semi‘te bihî nidâe abdike Zekeriyyâ, vensurnî bike leke, ve eyyidnî bike leke, vecma‘ beynî ve beyneke, ve hul beynî ve beyne gayrike.
Allah, Allah, Allah.
﴾İnne’llezî farada aleyke’l-Kur’âne le-râddüke ilâ meâdin.﴿
﴾Rabbenâ âtinâ min ledünke rahmeten ve heyyi’ lenâ min emrinâ reşedâ.﴿
﴾İnnallâhe ve melâiketehû yusallûne ale’n-nebiyy. Yâ eyyühe’llezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ.﴿

ANLAMI

Allah’ım! Kendisinden sırların açığa çıktığı, nurların fışkırdığı ve hakikatlerin yüceldiği zata salât eyle. Âdem’e verilen ilimler onun vasıtasıyla tecelli etmiş, böylece bütün mahlûkat onun makamına erişmekten âciz kalmıştır. Bütün idrakler onun karşısında küçülmüş; bu sebeple ne bizden önce gelenler ne de sonra gelecek olanlar onun hakikatini tam olarak kavrayabilmiştir. Melekût âleminin bahçeleri onun cemalinin çiçekleriyle güzelleşmiş, ceberût âleminin havuzları ise onun nurlarının feyziyle taşmıştır. Hiçbir şey yoktur ki ona bağlı olmasın. Zira, denildiği gibi, eğer vasıta olmasaydı gaye gerçekleşmezdi. Allah’ım! Ona, Sana layık olan, Sen’den ona ulaşan ve onun yüce makamına yaraşır bir salât eyle. Allah’ım! Şüphesiz o, Senin her şeyi kuşatan sırrın, Sana ulaştıran rehberin ve huzurunda duran en büyük hicabındır. Allah’ım! Beni onun nesebine ulaştır, beni onun makamıyla hakikate erdir ve bana onu öyle bir marifetle tanıt ki, onun sayesinde cehaletin kaynaklarından kurtulayım ve lütuf pınarlarından kana kana içeyim. Beni onun yolu üzere Senin huzuruna ulaştır; bu yolculuğu yardımınla kuşatılmış bir şekilde nasip eyle. Beni bâtıla karşı sevk et ki onu paramparça edeyim. Beni Ehadiyyet denizlerine daldır, tevhidin çamurlarından çıkar ve beni Vahdet denizinin kaynağında boğ. Nihayet onun dışında hiçbir şeyi görmeyeyim, işitmeyeyim, bulmayayım ve hissetmeyeyim. En büyük hicabı ruhumun hayatı eyle; onun ruhunu hakikatimin sırrı, hakikatini ise İlk Hakikatin tahakkuku ile bütün âlemlerimi kuşatan unsur kıl. Ey Evvel! Ey Âhir! Ey Zâhir! Ey Bâtın! Kulun Zekeriyyâ’nın duasını işittiğin gibi benim niyazımı da işit. Bana Seninle ve Senin rızan için yardım et; beni Seninle ve Senin rızan için destekle; benimle Senin aranı birleştir ve benimle Senden başkası arasına perde koy.
Allah! Allah! Allah!
“Kur’an’ı sana farz kılan Allah, elbette seni dönülecek yere döndürecektir.” (28:85)
“Rabbimiz! Katından bize rahmet ver ve bize şu işimizde doğruyu bulmayı kolaylaştır.” (18:10)
“Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selâm verin.” (33:56)

HAKKINDA

Salavatı Meşîşiyye (Arapça: الصلاة المشيشية), büyük veli ve arif Abdüsselâm İbn Meşîş tarafından nakledilen meşhur bir salavattır. Salavatların en faziletli lafızlarından biri olarak kabul edilir ve faziletleri son derece büyüktür. Geleneksel olarak, Resûlullah ﷺ ile manevî bağı (nisbeti) güçlendirmek ve Allah’ın izniyle onu rüyada görme şerefine erişmek amacıyla okunur. Ayrıca Şâzeliyye Tarikatı’nda Peygamber Efendimiz ﷺ’e okunan en önemli salavat olarak kabul edilir.

Salavatı Meşişiyye’nin Fazileti

Büyük Hanefî fakihi, ed-Dürrü’l-Muhtâr üzerine yazdığı meşhur şerhin müellifi Seyyid Muhammed Emîn İbn Âbidîn, bu salavatı kendi sebeti (thabat) içerisinde rivayet ettiği metinler arasında zikretmiş ve müellifini şu sözlerle tanıtmıştır:

Ben ayrıca, Allah’ı bilen (ârif), O’na rehberlik eden, kutup, şeyh ve imam; nurlu bir tasavvuf yolunun ve yüce mânevî hâllerin sahibi; Nebevî nesebe mensup, Ehl-i Beyt’in seçkin evladı, efendimiz ve mürşidimiz Abdüsselâm İbn Meşîş (adı ba veya mim ile okunur) el-Hüseynî el-Mağribî’nin (ö. 622/1225) salavatını da rivayet ettim.

Bu salavat ayrıca Şihâb Ahmed en-Nahlî ile talebesi Şihâb el-Menînî tarafından da rivayet edilmiş ve her ikisi de bunu kendi rivayet mecmualarında (thabat) kaydetmiştir. En-Nahlî, bu salavatı Şeyh Ahmed el-Bâbülî ile Şeyh Îsâ es-Sa’lebî’den aldığını naklederek şöyle der:

Bana, bunu sabah namazından sonra bir defa, akşam namazından sonra da bir defa okumamı tavsiye etti.

Daha sonra, bazı şerhli yazma nüshalarda bu salavatın günde üç defa okunmasının tavsiye edildiğini de aktarır:

Ayrıca, bazı şerhli nüshalarda bunun sabah namazından, akşam namazından ve yatsı namazından sonra okunmasının tavsiye edildiğini gördüm.

En-Nahlî, bu salavatın mânevî faziletleri hakkında ise şöyle yazar:

Bu salavatta bulunan nurlar ve sırlar tarif edilemeyecek kadar büyüktür; onların hakikatini ancak Allah bilir. Onun okunmasıyla ilâhî yardım ve Rabbânî fetih (el-fethü’r-rabbânî) elde edilir. Onu sürekli vird edinen kimse doğruluk ve ihlâs üzere sebat eder. Gönlü genişletilir, işleri kolaylaştırılır, Allah tarafından zahirî ve bâtınî sıkıntılardan, belâlardan ve hastalıklardan korunur. Düşmanlarına karşı zafere erişir, bütün işlerinde büyük bir ilâhî yardım görür ve hem Kerem Sahibi, Çokça Lütfeden Allah’ın hem de Resûlü ﷺ’in özel himaye ve inayetine mazhar olur.

Son olarak, bu salavatın bereket ve faydalarının ancak doğruluk, ihlâs ve Allah’a karşı takvâ ile birlikte düzenli olarak okunması hâlinde ortaya çıkacağını hatırlatarak şöyle der:

Bu salavatın fayda ve bereketleri, onu doğruluk, ihlâs ve takvâ ile düzenli olarak okumaya devam eden kimseler üzerinde açıkça tecelli eder.

Twittear

Signing of Lion
LiON - LÖWE - ALLAHIN ARSLANI
Smileys-2
Website Bul
Yanıtla
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

• Yazdırılabilir Versiyonu Görüntüle
Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)

Bölümlerimiz 1:

• Cuma Selamı
  • Yasin Hatim
  • Dini Bölüm
  • Kültürel Bölüm
  • Raşidi Tarikatı

Bölümlerimiz 2:

• Tasavvuf Bölümü
  • Raşid Tunca
  • PNG Resimler
  • JPG Resimler
  • GiF Resimler

Sosyal Medya Hesaplarımız

• Efsane Board
  • Yukarı Çık
  • Lite (Arşiv) Modu
  • RSS
  • impressum
  • Hakkımda
  • iletişim Adresimiz
Support yardım | RAŞiT HOCA | Tarih: 08-04-2026, 06:22 PM Türkçe Çeviri: MyBB Pro, Yazılım: MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. | Theme JAMPS